W dniu 17.04.2019r. w Publicznym Gimnazjum Nr 9 im. Rodziny Lutosławskich w Łomży,   ul. Marii Skłodowskiej – Curie 1, pracownicy Promocji Zdrowia Powiatowej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej w Łomży w nawiązaniu do tegorocznego hasła Światowego Dnia Zdrowia „Uniwersalny dostęp do opieki zdrowotnej”.przeprowadzili prelekcję/pogadankę na temat: „Depresja – porozmawiajmy o niej”. Prelegent przedstawił informacje nt., objawów, rodzajów i danych epidemiologicznych dotyczących depresji jako zdiagnozowanej jednostki chorobowej. Podkreślił też, że depresja dotyczy ludzi w każdym wieku, dlatego bardzo istotną rolę odgrywa profilaktyka.

Czytaj więcej: Spotkanie w Publicznym Gimnazjum nr 9

czekolada12 kwietnia obchodzimy święto wszystkich łakomczuchów. Jedni wolą gorzką, drudzy mleczną. Nie brakuje też fanów nadziewanej, z bakaliami czy białej.

Czekolada jest najpopularniejszym wyrobem cukierniczym na świecie. Jej podstawowym składnikiem jest miazga kakaowa i masło kakaowe. W zależności od rodzaju czekolady różne też są zawartości procentowe tych składników. W czekoladzie mlecznej powinniśmy znaleźć do 50 proc. kakao, w deserowej 50-70 proc. kakao, a w gorzkiej powyżej 70 proc. Korzystny wpływ czekolady na zdrowie jest znany od dawna – na przykład obniża ona ciśnienie tętnicze, działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco. Badacze z kanadyjskiego uniwersytetu Laval uważają, że jedzenie gorzkiej czekolady chroni skórę przed promieniowaniem ultrafioletowym. Z kolei badania przeglądowe przeprowadzone przez specjalistów z University of Cambridge wykazały, że jedzenie dużych ilości tego przysmaku może zmniejszyć ryzyko choroby wieńcowej i udaru mózgu nawet o jedną trzecią! Gorzka czekolada zawiera także sporo antyoksydantów, które spowalniają proces starzenia się komórek. Kolejna istotna wiadomość jest taka, że substancje znajdujące się w gorzkiej czekoladzie przyspieszają metabolizm i sprawiają, że organizm efektywniej spala kalorie. Dowiedli tego naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego, którzy odkryli w trakcie badań, że pewne składniki czekolady – m. in. epikatechina – sprawiają, że organizm szybciej spala kalorie. Zatem jedząc niewielką ilość tego przysmaku w ciągu dnia możemy wręcz schudnąć!

Naukowcy podkreślają jednak, że o korzyściach dla zdrowia można mówić jedynie wtedy, gdy czekolada spożywana jest w rozsądnych ilościach i zamiast innych wysokokalorycznych przekąsek. Bo nadmiar tego przysmaku sprzyja otyłości (100 gramów czekolady to około 500 kalorii) oraz cukrzycy typu II.

Narkotyki i dopalacze zabijają grafika

Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji ogłasza konkurs, którego przedmiotem jest stworzenie MEMU internetowego i animacji w formacie GIF, dotyczących zapobiegania i przeciwdziałania uzależnieniu od narkotyków i dopalaczy.

Celem konkursu jest zwrócenie uwagi na problem dotyczący niebezpieczeństwa uzależnienia od narkotyków i dopalaczy.

Temat konkursu na MEM internetowy i animację w formacie GIF brzmi „Narkotyki i dopalacze zabijają” i ma dotyczyć w szczególności uświadamiania młodych ludzi na temat niebezpieczeństwa używania narkotyków i dopalaczy.

Konkurs przeznaczony jest dla dzieci i młodzieży, które nie ukończyły 18 roku życia. W Konkursie mogą wziąć udział osoby indywidualne lub zespoły składające się z maksymalnie trzech osób. Każdy uczestnik może nadesłać do konkursu maksymalnie 3 MEMY internetowe i 3 animacje w formacie GIF.

Nagrody w konkursie przyznane będą twórcom najlepszych prac konkursowych, które wyłoni Komisja spośród prac konkursowych zgłoszonych do konkursu.

Więcej informacji na stronie:

http://razembezpieczniej.mswia.gov.pl/rb/kampania/4281,Konkurs.html

W dniu 02.04.2019 r. w auli II Liceum Ogólnokształcącego w Łomżypracownicy Promocji Zdrowia PSSE w Łomży wraz z przedstawicielką Wydziału Prewencji Komendy Miejskiej Policji w Łomży zainaugurowali nową kampanię edukacyjno – profilaktyczną „Narkotyki i dopalacze zabijają", której hasło brzmi „Szkoda Ciebiena takie patoklimaty”.Akcja ma na celu zwiększenie świadomości młodych ludzi na temat zagrożeń związanych z zażywaniem narkotyków i dopalaczy, a także wynikających z tego konsekwencji - zdrowotnych, prawnych i społecznych.

Czytaj więcej: Narkotyki i dopalacze zabijają

265761 P55U2K 909

Corocznie, 2. kwietnia obchodzony jest Światowy Dzień Świadomości Autyzmu. Obchody Dnia mają na celu podnoszenie świadomości społecznej na temat autyzmu. Są one okazją do globalnego politycznego zaangażowania i bardziej efektywnej współpracy międzynarodowej w tej dziedzinie. Podstawowe założenia obejmują zwiększenie potencjału zaspokajania szczególnych potrzeb osób dotkniętych autyzmem, umożliwienie rozwijania indywidualnych talentów oraz poprawę dostępu do usług opiekuńczych i pomocowych dla społeczności osób dotkniętych autyzmem.

W swoim przesłaniu z 2 kwietnia 2012r. sekretarz generalny ONZ Ban Ki-moon podkreślił, że: „Coroczne obchody Światowego Dnia Wiedzy na temat Autyzmu mają zachęcić do podejmowania takich działań i zwrócić uwagę na niedopuszczalną dyskryminację, nadużycia i izolację, jakich doświadczają ludzie dotknięci autyzmem i ich najbliżsi. Jak podkreśla Konwencja Praw Osób Niepełnosprawnych, osoby z autyzmem są równe wobec prawa i przysługują im wszystkie prawa człowieka i podstawowe wolności.”

Dodatkowe informacje na stronie:

http://www.polskananiebiesko.pl/

 

Fot. Designed by Freepik