Spożycie nadmiernych ilości soli uważane jest za jedną z głównych przyczyn nadciśnienia oraz czynnik ryzyka zawału serca i udaru mózgu. Nadmiar soli sprzyja ponadto rozwojowi raka żołądka i prawdopodobnie raka przełyku, osteoporozy, kamicy nerkowej, a także otyłości. Polacy spożywają za dużo soli – aż 2-3 razy więcej niż wynosi poziom zalecany przez Światowa Organizację Zdrowia (WHO) – 5g/ dzień. Nadmierne spożycie soli obserwuje się również    u dzieci i młodzieży. Badania wskazują, że zmniejszenie spożycia soli o każdy gram skutkuje zmniejszeniem ryzyka udarów mózgu, zawałów serca oraz zachorowalności na raka żołądka. Ograniczenie zawartości soli w diecie dzieci może spowolnić naturalny wzrost ciśnienia tętniczego związanego z wiekiem i zmniejszyć ryzyko wystąpienia nadciśnienia oraz chorób sercowo – naczyniowych w okresie późniejszym. Produkty spożywcze różnią się pod względem zawartości soli. Znacznie większe jej ilości występują w produktach przetworzonych.

Oprócz umiaru w soleniu – i w trakcie przygotowywania potraw i podczas jedzenia – wskazane jest uważne czytanie etykiet na opakowaniach produktów i wybieranie żywności zawierającej niewielkie ilości soli. Tradycyjną sól można też zastępować dostępnymi na rynku solami niskosodowymi lub różnego rodzaju mieszankami ziołowymi i przyprawami.

Zobacz:

ulotkę Jak ograniczyć sól w diecie? (217.59 KB) oprac. przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej IŻŻ.

W dniu 28.02.2019r. w Szkole Podstawowej Specjalnej dla Dzieci z Autyzmem i Niepełnosprawnościami Sprzężonymi w Łomży, ul. Sybiraków 20/6U, 18-400 Łomża, pracownicy Promocji Zdrowia PSSE w Łomży przeprowadzili spotkanie edukacyjne w ramach realizacji programu ,,Trzymaj Formę!”.

Czytaj więcej: Spotkanie edukacyjne z dziećmi odnośnie zdrowego odżywiania

piramidazdrowiaOdzwierciedleniem najnowszej wiedzy, a jednocześnie prostym narzędziem edukacyjnym w profilaktyce wielu chorób żywieniowo zależnych są piramidy żywieniowe dedykowane różnym grupom populacyjnym. Podczas IV Narodowego Kongresu Żywieniowego (2019 r.) przedstawiono zaktualizowaną Piramidę Zdrowego Żywienia i Stylu Życia dla dzieci i młodzieży opracowaną przez ekspertów Instytutu Żywności i Żywienia pod kierownictwem prof. Mirosława Jarosza.

W oparciu o wyniki badań naukowych realizowanych w ostatnich latach, w piramidzie umieszczono kolejne czynniki związane ze stylem życia, wpływające znacząco na zdrowie dzieci i młodzieży: mycie zębów, odpowiednia długość i jakość snu, ograniczenie oglądania telewizji, korzystania z komputera i innych urządzeń elektronicznych, pomiar wysokości i masy ciała jako element kontroli rozwoju fizycznego.

Czytaj więcej:

Piramida Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży - zasady i komentarze, prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz

W tym roku służby sanitarne w Polsce obchodzą jubileusz 100-lecia. Główny Inspektor Sanitarny Jarosław Pinkas podkreśla – „to 100 lat pracy tysięcy pracowników Inspekcji Sanitarnej zaangażowanych w zapewnienie bezpieczeństwa milionów obywateli”. Z tej okazji zostało przygotowane okolicznościowe logo. Choć struktura, zadania i metody działania służb sanitarno – epidemiologicznych podlegały stałej ewolucji, to ich misja pozostaje niezmienna. Wyraża się ona w ciągłym dążeniu do osiągnięcia właściwych norm zdrowotnych zapewniających zachowanie lub przywracanie bezpieczeństwa zdrowotnego społeczeństwa.

Czytaj więcej: Jubileusz 100-lecia służb sanitarnych w Polsce

2019 02 13wolnaoduzywek

Podlaski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Białymstoku informuje, że Główny Inspektorat Sanitarny organizuje III edycję konkursu pt. „Szkoła wolna od używek”.

Konkurs jest wydarzeniem ogólnopolskim skierowanym do szkół ponadgimnazjalnych organizowanym w ramach programu edukacyjnego „ARS, czyli jak dbać o miłość?”.

W konkursie mogą wziąć udział także szkoły ponadgimnazjalne, które nie uczestniczą w programie edukacyjnym „ARS, czyli jak dbać o miłość?”.

Głównym celem konkursu jest aktywna promocja i edukacja w zakresie profilaktyki przeciwdziałania uzależnieniom od alkoholu, tytoniu i innych środków psychoaktywnych wśród młodzieży szkół ponadgimnazjalnych.

Czytaj więcej: Konkurs - Szkoła wolna od używek