odra11W związku ze zwiększoną liczbą przypadków zachorowań na odrę na terenie województwa podlaskiego Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Łomży przypomina, że jedynym zabezpieczeniem przed tą wysoce zakaźną chorobą są szczepienia i nie mogą być one zastąpione żadnymi innymi środkami ochrony ze względu na wysoką zaraźliwość choroby i drogę jej przenoszenia się.

Załączniki:
Pobierz plik (Odra_ulotka.pdf)Odra_ulotka.pdf[ ]2749 kB

Czytaj więcej: Odra - szczepienia, objawy i powikłania. Kluczowa profilaktyka

       Na terenie Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego odbyło się 28 lutego br. spotkanie w ramach ogólnopolskiego programu „Wspólnie dla Zdrowia”, które zgromadziło ekspertów z dziedziny medycyny i zdrowia publicznego. Debatowano na tematy związane ze zdrowiem Polaków, skutecznością leczenia i bezpieczeństwem pacjentów. Głównymi organizatorami debaty „V Konferencja Ogólnopolskiej Debaty Wspólnie dla Zdrowia – Profilaktyka i zdrowie publiczne”. Świadomość, odpowiedzialność i bezpieczeństwo pacjenta było Ministerstwo Zdrowia oraz Gdański Uniwersytet Medyczny. Debata w Gdańsku miała na celu wypracowanie długoletniej strategii efektywnego wykorzystania środków na opiekę zdrowotną, inwestycji w zdrowie publiczne oraz wykorzystanie kapitału społecznego. W debacie brali udział przedstawiciele głównych instytucji i środowisk zaangażowanych w zdrowie publiczne m.in. wiceminister zdrowia Zbigniew Król, główny inspektor sanitarny dr hab. Jarosław Pinkas oraz krajowy konsultant w dziedzinie zdrowia środowiskowego prof. Wojciech Hanke.

     Wynikiem debaty ma być dokument nakreślający sposoby najbardziej optymalnego, przyszłego wydatkowania środków na zdrowie.

W załączeniu fragment konferencji - wykład Głównego Inspektora Sanitarnego dr hab. Jarosława Pinkasa.

Całą konferencję można obejrzeć pod adresem https://www.youtube.com/watch?v=6MWJtRsCL7k

jaskra2019Jest to międzynarodowa inicjatywa lekarzy okulistów mająca na celu podniesienie świadomości społeczeństwa na temat jaskry oraz zwiększenie jej wykrywalności we wczesnych stadiach zaawansowania. Jaskra jest drugą po zaćmie najczęstszą przyczyną ślepoty w krajach rozwiniętych, jednak zdaniem Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dużo groźniejszą, ponieważ utrata wzroku jest nieodwracalna.

Na jaskrę może zachorować każdy, bez względu na wiek. Należy jednak pamiętać, że są osoby szczególnie narażone. Do czynników ryzyka zachorowania na jaskrę należą m.in. podwyższone ciśnienie wewnątrzgałkowe (IOP), krótkowzroczność, rodzinne występowanie jaskry, choroby układu sercowo-naczyniowego takie jak zaburzenia rytu serca czy nadciśnienie tętnicze. Także u osób o bardzo niskim ciśnieniu tętniczym częściej dochodzi do tej choroby.

Czytaj więcej: Światowy Tydzień Jaskry - 10-16 marca 2019

     Spożycie nadmiernych ilości soli uważane jest za jedną z głównych przyczyn nadciśnienia oraz czynnik ryzyka zawału serca i udaru mózgu. Nadmiar soli sprzyja ponadto rozwojowi raka żołądka i prawdopodobnie raka przełyku, osteoporozy, kamicy nerkowej, a także otyłości. Polacy spożywają za dużo soli – aż 2-3 razy więcej niż wynosi poziom zalecany przez Światowa Organizację Zdrowia (WHO) – 5g/ dzień. Nadmierne spożycie soli obserwuje się również    u dzieci i młodzieży. Badania wskazują, że zmniejszenie spożycia soli o każdy gram skutkuje zmniejszeniem ryzyka udarów mózgu, zawałów serca oraz zachorowalności na raka żołądka. Ograniczenie zawartości soli w diecie dzieci może spowolnić naturalny wzrost ciśnienia tętniczego związanego z wiekiem i zmniejszyć ryzyko wystąpienia nadciśnienia oraz chorób sercowo – naczyniowych w okresie późniejszym. Produkty spożywcze różnią się pod względem zawartości soli. Znacznie większe jej ilości występują w produktach przetworzonych.

Oprócz umiaru w soleniu – i w trakcie przygotowywania potraw i podczas jedzenia – wskazane jest uważne czytanie etykiet na opakowaniach produktów i wybieranie żywności zawierającej niewielkie ilości soli. Tradycyjną sól można też zastępować dostępnymi na rynku solami niskosodowymi lub różnego rodzaju mieszankami ziołowymi i przyprawami.

Zobacz:

ulotkę Jak ograniczyć sól w diecie? (217.59 KB) oprac. przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej IŻŻ.

W dniu 28.02.2019r. w Szkole Podstawowej Specjalnej dla Dzieci z Autyzmem i Niepełnosprawnościami Sprzężonymi w Łomży, ul. Sybiraków 20/6U, 18-400 Łomża, pracownicy Promocji Zdrowia PSSE w Łomży przeprowadzili spotkanie edukacyjne w ramach realizacji programu ,,Trzymaj Formę!”.

Czytaj więcej: Spotkanie edukacyjne z dziećmi odnośnie zdrowego odżywiania