Naturalne antybiotyki były wykorzystywane przez naszych przodków od wieków. Badania pokazują, że niektóre substancje zawarte w ziołach i znanych roślinach potrafią być skuteczniejsze od syntetycznych antybiotyków! Ich zaletą jest szerokie działanie, które nie naraża organizmu na osłabienie i wyjałowienie. Dlatego też warto stosować profilaktykę przeziębieniową w postaci naturalnych produktów dodawanych do rozmaitych potraw. Naturalne antybiotyki to produkty występujące w naturze, z których przede wszystkim powinniśmy czerpać chcąc pozbyć się uporczywego kaszlu, kataru czy gorączki.

Cebula W medycynie ludowej wywar z cebuli zalecany był w chorobach reumatycznych, syrop przy przeziębieniach, zaś wąchanie surowej cebuli odkażało zakatarzony nos i drogi oddechowe. Pod łuskami cebuli kryje się witamina C, fosfor, magnez, siarka, cynk oraz krzem, a wiec minerały wzmacniające ogólną odporność organizmu na różne infekcje i choroby. Co ciekawe – cebula działa bakteriobójczo również na niektóre szczepy odporne na działanie innych antybiotyków!

Czosnek Działa bardzo silnie bakteriobójczo, dzięki wysokiej zawartości allicyny – naturalnego antybiotyku, który powstaje w momencie rozgniatania lub siekania surowego czosnku. Allicyna ma właściwości zbliżone do penicyliny, działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwzapalnie i przeciwgrzybicznie. Spożywanie czosnku jest pomocne przy: przeziębieniu, grypie, bólu gardła, zapaleniu zatok, problemach jelitowych.

Miód Ciepła (ale nie gorąca!) herbatka z miodem i kilkoma kroplami soku z cytryny fantastycznie smakuje, nawadnia, nawilża gardło i zawiera duża dawkę witamin. Miód działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i antyseptycznie. Zwalcza wiele drobnoustrojów, np.: gronkowce, paciorkowce, prątki gruźlicy, laseczki wąglika czy grzyby z rodzaju Candida. Ponadto miód zawiera duże ilości mikroelementów: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt oraz witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę.

Oregano Ziele zawiera do 1,2 proc. olejku eterycznego, bogatego m.in. w karwakrol i tymol, których ilość może sięgać do 40 proc. Substancje te wykazują działanie bakterio- i grzybobójcze. Oregano wzmaga pocenie i działa przeciwbakteryjnie, pomaga w zwalczaniu kaszlu i odkrztuszaniu zalegającej wydzieliny.

Cynamon Olejek cynamonowy może być stosowany jako środek pomocniczy w leczeniu przeziębień, zakażeń dróg oddechowych i grypy. Olejek wykazuje silną aktywność przeciwdrobnoustrojową, w tym wobec bakterii, grzybów oraz wirusów. Olejek cynamonowy wraz z innymi olejkami może być stosowany w aerozoloterapii w zakażeniach dróg oddechowych u dorosłych i dzieci powyżej 12. roku życia. Ponadto cynamon poprawia ukrwienie, a także rozgrzewa i rozjaśnia umysł. Zawiera też mnóstwo antyoksydantów, przydatnych w regeneracji organizmu po chorobie.

Imbir lekarski Imbir zawiera ponad dziesięć składników o działaniu antywirusowym, dlatego od lat stosowany jest jako jedna z domowych metod leczenia przeziębień, infekcji, a nawet schorzeń stawów czy migreny. Ma świetne właściwości immunostymulujące. Dodatkowo silnie rozgrzewa i działa antybakteryjnie – to świetny dodatek do grzańców i herbat. Napar z imbiru warto pić przy bólu gardła. Przynosi też ulgę, gdy dokucza ból stawów i mięśni, bo jest bogaty w substancje przeciwzapalne.

Kiszonki Kapusta kiszona to bardzo zdrowy produkt spożywczy, ponieważ bakterie kwasu mlekowego korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit oraz układ odpornościowy człowieka. Zawiera witaminę C, magnez, potas, żelazo i wapń. Ma też właściwości przeciwzapalne. Witamina C występująca w kiszonej kapuście zapobiega rozwojowi szkorbutu i jest pomocna w stanach przeziębienia oraz do utrzymania prawidłowego stanu jamy ustnej i dziąseł.
Z kolei ogórki kiszone oczyszczają przewód pokarmowy ze szkodliwych bakterii i doprowadzają do właściwej proporcji mikroflory bakteryjnej w organizmie. Przeciwwaga dobrych bakterii jelitowych w kiszonkach powoduje wzrost ich zawartości względem bakterii potencjalnie chorobotwórczych.

Szałwia W liściach znajduje się olejek eteryczny, znajdujący zastosowanie w leczeniu przeróżnych dolegliwości. Szereg dobroczynnych substancji gwarantuje szerokie zastosowanie, np. flawonoidy, wykazujące działanie przeciwzapalne. Szałwia to również doskonałe źródło kwasów organicznych i witamin: dostarcza m.in. witaminy A, C, B oraz składników mineralnych: wapnia, magnezu, potasu, żelaza, cynku i sodu. Szałwia może stanowić wsparcie w walce z przeziębieniem lub infekcją, szczególnie górnych dróg oddechowych. W takich przypadkach szczególnie przyda się napar z szałwii – ma właściwości wykrztuśne i ściągające, pomaga w wydalaniu krztuszącej wydzieliny z oskrzeli i zwalczaniu gorączki.

Tymianek Tymianek swoje zdolności antybakteryjne i przeciwgrzybicze zawdzięcza dużej zawartości thymolu. W czasie przeziębienia warto stosować tymianek jako olejek do inhalacji lub napar. Ma on działanie rozkurczowe i silnie antyseptyczne, dlatego często używany jest jako naturalny środek na infekcje dróg oddechowych. Olejek eteryczny zwalcza bakterie Staphylococcus, Enterococcus, Escherichia

naturanty1