W dniu 13.05.2019r. w Szkole Podstawowej w Szczepankowie , pracownicy Promocji Zdrowia PSSE w Łomży przeprowadzili spotkanie edukacyjne w ramach promowania zdrowego stylu życia   i racjonalnego odżywiania.

     Prelegent wskazał, że główne błędy żywieniowe w diecie dzieci i młodzieży to: małe ilości warzyw, zwłaszcza bogatych w karoten, oraz będących źródłem witaminy C, zbyt duża ilość słodyczy w diecie oraz słodkich napojów, podjadanie między posiłkami, niski udział ryb w diecie, nadmierne spożycie produktów, które są bogate w sód oraz dosalanie potraw, zbyt małe spożycie wapnia, który stanowi podstawowy materiał budulcowy kości i zębów. Błędy te mogą prowadzić do niedoborów wielu składników pokarmowych, a także występowania nadmiernej masy ciała.

 Przypomniano, że osoby otyłe w dzieciństwie mają wyższe o 40%, a nastolatkowie o 70%, ryzyko wystąpienia otyłości po 18 roku życia. Nadmierna ilość kalorii najczęściej pochodzi z cukrów prostych zawartych w słodyczach oraz słodzonych napojach gazowanych. Problem ten jest szczególnie istotny, gdyż prognozy przewidują, iż w 2025 r. nadmierną masę ciała będzie miało 75 proc. dorosłej populacji świata oraz 30 proc. dzieci i nastolatków.

Prelegent dodatkowo omówił najnowszą piramidę żywienia i aktywności fizycznej dzieci i młodzieży, opracowaną przez Instytut Żywności i Żywienia. Jako przykład skuteczności zalecanych przez ekspertów diet, wskazano Badanie Siedmiu Krajów oraz Fiński program profilaktyczny „Północno-Karelski” 1972–1992.

Uczestnicy spotkania chętnie odpowiadali na zadawane pytania i aktywnie brali udział w dyskusji. Spotkanie pozwoliło zwiększyć świadomość słuchaczy na temat zdrowia i dbałości o jego stan.

spotk szczep1

spotk szczep2

spotk szczep3

spotk szczep4