woda

Światowy Dzień Wody został ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ rezolucją z  22 grudnia 1992 r. podczas konferencji Szczyt Ziemi 1992 (UNCED) w Rio de Janeiro w Brazylii. Obchodzony jest corocznie 22 marca, począwszy od 1993 r., w celu podniesienia świadomości, jak wielką rolę odgrywa woda i jak wielkie zagrożenie niesie ze sobą spadek jej zasobów. Obchody święta przyczyniają się do pogłębianie szacunku do wody, która ze względu na swą pozorną dostępność w warunkach klimatu umiarkowanego, często bywa marnotrawiona. Dostęp do czystej wody jest luksusem w krajach borykających się z biedą, skutkami konfliktów zbrojnych i klęsk żywiołowych.

 Każdego roku Dzień Wody obchodzony jest pod innym hasłem, który pokazuje ideę święta od innych stron. Przykładowo, w 1995 roku temat brzmiał "Kobiety a woda", w 1998 "Wody podziemne – niewidoczne zasoby", w 2001 „Woda a zdrowie”, a w 2014 "Woda i energia”. W tym roku Światowy Dzień Wody odbywa się pod hasłem „Leaving no one behind” (z ang. – nie pozostawiając nikogo w tyle), które kładzie nacisk na solidarność wobec problemów związanych z wodą.

Przy okazji tego dnia, przypominamy:

  • woda jest najważniejszym, nieorganicznym składnikiem organizmu, niezbędnym do życia,
  • stanowi aż 45-75% masy naszego ciała,
  • pełni szereg ważnych funkcji w organizmie,
  • dzienne zapotrzebowanie na wodę wynosi ok. 2,5 l/dobę, z czego 1,5 l powinno dostarczać się w postaci płynów, a pozostały litr z pożywieniem,
  • podczas intensywnego wysiłku fizycznego, wystąpienia biegunek i wymiotów, podwyższonej gorączce, w upalne dni, w ciąży oraz spożywaniu dużej ilości błonnika, ilość spożywanej wody musi ulec zwiększeniu.
  • najcenniejsze są wody mineralne, gdyż zawierają większe ilości składników mineralnych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu,
  • składniki mineralne w wodzie mają postać zjonizowaną, a co za tym idzie – ich biodostępność jest wysoka,
  • woda źródlana ma to samo pochodzenie ale ma mniejsze stężenie składników mineralnych.,
  • szczególnie wysokozmineralizowane wody mają za zadanie przede wszystkim wspomóc zaopatrzenie organizmu w dane składniki mineralne (istotne jest więc w jakie – bo każda woda się różni składem). Mogą mieć właściwości lecznicze oraz profilaktyczne, ale powinny być stosowane w mniejszych ilościach oraz najlepiej po konsultacji z lekarzem,
  • wody smakowe zawierają duże ilości cukrów i sztucznych aromatów,
  • w polskich miastach można pić wodę z kranu bez przegotowania - co jest ekologiczne, ekonomiczne i praktyczne.