grzybobranieZbieranie grzybów w Polsce jest bardzo popularne, a dla wielu ludzi stanowi hobby lub formę spędzania wolnego czasu na łonie natury. Grzyby są chętnie spożywane ze względu na walory smakowo – zapachowe, a przez pewną grupę ludności traktowane są często jak potrawa główna. Grzyby nie powinny stanowić dania podstawowego, ponieważ nie zawierają wszystkich składników odżywczych niezbędnych do rozwoju i wzrostu organizmu człowieka i są produktami ciężkostrawnymi. Nawet grzyby jadalne spożyte w nadmiernych ilościach lub niewłaściwie przygotowane czy przechowywane mogą wywołać zaburzenia żołądkowe. W naszych lasach jest wiele gatunków grzybów jadalnych, a około 250 gatunków  grzybów trujących.

        W Polsce, grzyby dopuszczone do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby określa rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011 r.(Dz. U. z 2011 r. Nr 115, poz.672 z póź. zm).

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Łomży przypomina o podstawowych zasadach bezpiecznego zbierania grzybów:

  • Zbieraj tylko grzyby znane, co do których nie masz wątpliwości (warto korzystać z atlasów);
  • Początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia;
  • Nie oceniaj grzybów sobie nieznanych na podstawie smaku. Wiele grzybów trujących ma smak łagodny lub lekko słodkawy, np. śmiertelnie trujący muchomor sromotnikowy;
  • Grzyby zbieraj wyłącznie do łubianek lub przewiewnych koszyków, a nie do plastikowych wiader i toreb foliowych, w których ulegają zaparzeniu i zepsuciu;
  • Nie zbieraj grzybów bardzo młodych oraz starych i przejrzałych, nasączonych wodą, nadjedzonych przez ślimaki czy zapleśniałych, gdyż łatwo o pomyłkę w rozpoznaniu gatunku. Nieprzestrzeganie tej zasady jest m.in. przyczyną mylenia muchomora sromotnikowego z gołąbkiem zielonawym czy też gąską zielonką lub czubajką kanią;
  • Grzyby wykręcaj z podłoża tak, aby nie uszkodzić grzybni;
  • Nie niszcz żadnych grzybów, także trujących, ponieważ są potrzebne w ekosystemie leśnym;
  • W dniu zbioru oczyść grzyby i jak najszybciej przygotuj z nich potrawę;
  • Ponieważ grzyby psują się łatwo i szybko, jedz je bezpośrednio po przyrządzeniu i nie przechowuj zbyt długo;
  • Unikaj błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących (zabarwienie cebuli podczas gotowania, ciemnienie srebrnej łyżeczki). Nie oceniaj też gatunków grzybów na podstawie smaku – grzyby śmiertelnie trujące nie są gorzkie w smaku;
  • Nie spożywaj nadmiernych ilości potraw grzybowych, szczególnie wieczorem, ponieważ są one ciężkostrawne;
  • Nie podawaj potraw z grzybów małym dzieciom, osobom starszym i chorym;
  • Pamiętaj, że pierwszymi objawami wszystkich zatruć grzybami są nudności, wymioty, ból brzucha i biegunka;
  • W przypadku wystąpienia po spożyciu grzybów nudności, bólów brzucha, biegunki, podwyższonej temperatury należy wywołać wymioty i jak najszybciej zgłosić się do lekarza. Pamiętajmy, że przy zatruciach muchomorem sromotnikowym występuje faza pozornej poprawy, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza. Wezwany w porę lekarz może uratować mu życie.

Pamiętaj!

Nie wkładaj do koszyka grzybów, których nie jesteś pewien czy są jadalne, nawet najbardziej doświadczonym grzybiarzom przytrafiają się pomyłki. Grzybiarz jak saper - myli się tylko raz!